Kuva Lappian Taitajakisajoukkueesta 2019

Kilpailutoiminta

Kirjoittaja

Kuva Lappian Taitajakisajoukkueesta 2019

Kuvassa ArcticSkills -kilpailija talonrakennus -lajia harjoittelemassa

paljon ihmisiä esiintymislavalla

opiskelijat pelaavat salibandya liikuntahallissa

Kilpailutoiminta

Taitaja 

Taitajakilpailu on valtakunnallinen nuorten ammattitaitokilpailu, jossa kilpaillaan Suomen mestaruudesta eri ammatteihin liittyvissä lajeissa. Kilpailu järjestetään vuosittain. Se on tarkoitettu kaikille kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäville ja sitä nuoremmille opiskelijoille. Kilpailuun voi osallistua useamman kerran. Kilpailijat kisaavat ensin alueellisissa semifinaaleissa, joista parhaat pääsevät finaaliin.  Jos olet kiinnostunut valmentautumaan ja osallistumaan kilpailuihin, kysy lisää asiasta oman alasi opettajalta. 

Taitaja9 on toiminnallinen kädentaitokilpailu, joka tempaa mukaansa niin 7.–9.-luokkalaiset kilpailijat kuin kannustusjoukotkin. Vauhdikas tapahtuma on hauska tapa tutustua eri ammattialoihin. Lappia järjestää Meri-Lapin paikalliskisat Kemissä ja Tunturi-Lapin paikalliskisat Muoniossa, joista parhaimmat joukkueet etenevät aluekilpailuun Ouluun ja sieltä edelleen finaaleihin Taitaja-tapahtumaan.

ArcticSkills 

ArcticSkills on Barentsin alueen ammattitaitokilpailu. Kilpailun osallistujat tulevat Norjan, Ruotsin, Suomen sekä Venäjän pohjoisalueiden ammattioppilaitoksista. ArcticSkillsin tarkoituksena on paitsi esitellä ja kehittää nuorten ammatillista osaamista, myös luoda kontakteja ja edistää yhteistyötä Barentsin alueella. 

Kilpailu perustuu WorldSkills-konseptiin, ja sen rahoittajia ovat KolarcticCBC, Barentsin sihteeristö Norjassa, Nordplus junior sekä Tromssan ja Finnmarkin lääni Norjassa.  Jos olet kiinnostunut osallistumaan ArcticSkills –kilpailuihin, kysy lisää asiasta oman alasi opettajalta.  

SAKU ry 

Ammattiopisto Lappian opiskelijana sinulla on mahdollisuus osallistua Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n järjestämiin opiskelijatapahtumiin, joita ovat: 

  • ammattiin opiskelevien mestaruuskisat yksilölajeissa (esim. yleisurheilu ja hiihto) 
  • valtakunnalliset palloilusarjat ja mestaruusturnaukset joukkuelajeissa  
  • SAKUstars-kulttuurikilpailut, joissa ammattiin opiskelevat ympäri Suomen näyttävät osaamisensa mm. musiikissa, tanssissa, kuvataiteissa ja valokuvauksessa. SAKUstars on amisten oma Talent-show! 
  • koulutukset liikuntatuutoreille, jotka toimivat harrastustoiminnan aktivoijana omissa oppilaitoksissaan 
  • opiskelijakurssit, joissa hankitaan työelämävalmiuksia. 

Lisätietoja saat opettajaltasi tai omaohjaajaltasi.