Työkykypassi​​

Yleinen

Ammattiosaajan työkykypassi on osoitus siitä, että hallitset työkykyysi ja työhyvinvointiisi liittyviä asioita. Työkykypassiopinnot näyttävät työnantajalle, että olet kiinnostunut huolehtimaan itsestäsi. Sillä vahvistat omaa asemaasi työmarkkinoilla. Lappia on tehnyt alueen kaupunkien, kuntien, eri yritysten sekä yritysyhdistysten kanssa sopimuksen Työkykypassin yhteiskehittämisestä ja hyödyntämisestä osana yhteistyökumppaneiden rekrytointia.

Työkykypassin tavoitteena on lisätä tietojasi, taitojasi ja motivaatiotasi huolehtia omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi opiskelun aikana ja sen jälkeen. Tavoitteena on, että ymmärrät työkyvystäsi huolehtimisen olevan osa ammattitaitoasi.

Työkykypassin rakenne

Koostuu neljästä työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpidon kurssista, joista yksi on kaikille pakollinen ja kolme valinnaista, yhteensä 11 osp.

Mitä tarkoittaa?

Ammattiosaajan työkykypassi on osoitus siitä, että hallitset työkykyysi ja työhyvinvointiisi liittyviä asioita. Työkykypassiopinnot näyttävät työnantajalle, että olet kiinnostunut huolehtimaan itsestäsi ja toimintakyvystäsi

Yhteistyökumppanit

Lappia on tehnyt alueen kaupunkien, kuntien, eri yritysten sekä yritysyhdistysten kanssa sopimuksen Työkykypassin yhteiskehittämisestä ja hyödyntämisestä osana yhteistyökumppaneiden rekrytointia. Passin suorittamalla vahvistat asemaasi Meri-Lapin alueen työmarkkinoilla.

Kemin logoKeminmaan vaakunaSimon vaakunaTornion kaupungin logo
Mehiläinen logoMetsä Groupin logoOutokummun logo
Kemin yrittäjien logoTornion yrittäjien logo

Todistus

Saat virallisen todistuksen työkykypassin suorittamisesta.

Työkykypassiin liittyvät opintokokonaisuudet

Tyky 1 – Tuunausta (pakollinen, 2 osp)

Opintokokonaisuuden tarkoituksena on, että opit huolehtimaan kokonaisvaltaisesti terveydestäsi ja toimintakyvystäsi. Kurssilla opit tunnistamaan toiminta- ja työkykyäsi vahvistavia ja toisaalta myös kehitettäviä asioita.

Kaikille pakollinen kurssi suoritetaan osaksi verkko-opintoina HeiaHeia -sovelluksessa ja osaksi lähiopetuksena. Verkossa opiskelet terveystietoon, ergonomiaan ja ensiapuun liittyvät teoriapaketin. Näihin aiheisiin liittyvän osaamisesi osoitat verkkotentillä. Toisessa vaiheessa pääset osallistumaan oman elämäsi ”tuunauskurssille”, jossa lähestytään juuri sinulle tärkeitä hyvinvointia ja terveyttä tukevia valintoja. Tuunauskurssi sisältää kontaktiopetusta ja tapaamisia sekä ryhmänä että yksin. Kurssin arvioinnin suorittaa tyky-opettajasi yhteistyössä tuunauskurssin laaja-alaisen tukiverkoston kanssa. Kurssiin kuuluu myös ohjattua liikuntaa vähintään kolme opetuskertaa. Alakohtaisille opiskelijaryhmille opintokokonaisuus on laitettu valmiiksi lukujärjestykseen.

Alla on esitetty opintojen eteneminen opiskelijoille, jotka kulkevat henkilökohtaista opintopolkua:

Tyky 2 – Personal Trainer (valinnainen, 3 osp)

Opintokokonaisuuden kautta opit ymmärtämään liikunnallisen elämäntavan sekä arjen aktiivisten valintojen positiiviset vaikutukset elämääsi. Lisäksi opit tekemään räätälöidyn liikuntaa ja arjen aktiivisuutta tukevan suunnitelman omista lähtökohdistasi.

Opintokokonaisuudessa suunnittelet henkilökohtaisen liikkumista ja arjen aktiivisuutta tukevan suunnitelman yhdessä tyky-opettajasi kanssa. Tämän jälkeen toteutat sinulle räätälöidyn suunnitelman itsenäisesti. Tyky-opettajat tukevat suunnitelman toteutumista toimien sinun Personal Trainerina. Voit toteuttaa jakson myös lisäämällä aktiivisuutta arjen askareissasi tai liikkumalla omatoimisesti. Kurssin lopuksi arvioit yhdessä tyky-opettajan kanssa liikuntasuunnitelman toteutumista ja muutoksista hyvinvoinnissasi.

Katso liikunnan vuosikello ja liikuntakalenterit täältä

Tyky 3 – Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot (valinnainen, 3 osp)

Opintokokonaisuuden tavoitteena on, että ymmärrät harrastusten merkityksen työkyvyn edistämisessä ja osaat hyödyntää harrastuksiasi työssä jaksamisessa sekä ammattiosaamisesi kehittämisessä.

Jakso toteutetaan nykyisen harrastustoimintasi yhteydessä. Voit myös ideoida sinulle mieleisen uuden harrastuksen yhdessä tyky-opettajasi kanssa. Harrastus voi olla kulttuuriin, liikuntaan, vapaaehtoistoimintaan tai yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvää toimintaa avustettuna yksin tai osana yhteisöä. Harrastuksen löytymisen jälkeen teet toiminnastasi suunnitelman HeiaHeia -sovellukseen ja toimitat sen tyky-opettajalle, joka hyväksyy suunnitelman. Lisäksi vastaat HeiaHeiassa -sovelluksessa oleviin kysymyksiin. Arvioinnin suorittaa tyky-opettajasi.

Esimerkkejä suoritustavoista:

  • Urheiluvalmennus
  • Koulun kerhotoiminta, tutortoiminta, oppilaskuntatoiminta tai vaihtoehtoisesti muu vapaa-aikaasi liittyvä harrastus/yhdistystoiminta
  • Kilpaurheilua tukeva toiminta, esim. seura-, tuomari-, huoltaja-, valmennustoiminta ja/tai kurssit
  • Koulun tai urheiluseuran liikuntaryhmän/tapahtuman suunnittelu, toteutus ja arviointi
  • Osallistuminen jonkun harrastukseen liittyvän tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen

Tyky 4 – Työkykyvalmiuksien vahvistaminen (valinnainen, 3 osp)

Kurssin tavoitteena on, että osaat hankkia tietoa ja taitoa työkyvystä sekä siirtää oppimaasi käytäntöön. Opintojaksolla on tarkoituksena myös, että osallistut työkykyä konkreettisesti parantavaan toimintaan.

Ilmoita ennen arviointia TEO-ohjauksesta vastaavalle opettajalle, että suoritat myös kyseisen tykykurssin osana harjoittelujaksoa. Vastaa TEO-jakson aikana HeiaHeia- sovelluksessa oleviin kysymyksiin, jotka liittyvät kyseiseen opintokokonaisuuteen. Arvioinnin suorittaa ammatinopettajasi ja työpaikkaohjaajai. Arvioinnin merkitsee ammattiopettajasi.

Kirjoittaja

Ota yhteyttä

Alatalo Heikki

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358503109475
Sosiaali- ja terveysala
Kemi, Meripuistokatu 21

Hiukka Markus

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358504611330
Yhteiset opinnot
Tornio, Urheilukatu 6

Määttä Annukka

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358405101659
Eläintenhoitoala
Loue, Kätkävaarantie 69

Sakko Petri

Tuntiopettaja (päätoiminen)
puh.+358406605725
Yhteiset opinnot
Tornio, Urheilukatu 6