Opiskelijaryhmä

Opintonsa aloittavalle

Tervetuloa oppimaan Ammattiopisto Lappiaan!

Tältä sivulta löydät kootusti tietoa aloittavalle opiskelijalle. Opintosi alkavat orientaatio-opinnoilla (opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet), joihin voit käydä tutustumassa jo ennakkoon.

Koulumatkatuki

Koulumatkatukea voi jatkossa hakea verkkohakemuksella OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti, hänellä pitää olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Oppivelvollisuus ja maksuttomuus

Oppivelvollisuusikä on korotettu 18-ikävuoteen ja opinnot ovat maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuspiiriin kuuluville nuorille. Lisätietoja oppivelvollisuudesta löytyy Finlexin sivuilta.

Opiskelukustannukset

Oppivelvolliset saavat käyttöönsä opiskeluajaksi opiskelutarvikkeet (mm. oppikirjat, työvaatteet ja työvälineet) koulun puolesta.

Muiden tulee hankkia opiskelutarvikkeensa itse. Tarkemmat tiedot opiskelukustannuksista aloittain löytyy opiskelukustannukset -sivulta.

Opiskelujen rahoitus ja opiskelijakortit

Tutustu ennen aloittamista opintojen rahoitukseen ja opiskelijaetuuksiin

Vapaa-ajan matkojen opiskelija-alennukset (mm. Matkahuolto, VR jne.) saa ainoastaan opiskelijajärjestöjen korteilla. Tutustu opiskelijakortin myöntämisen ehtoihin opiskelijajärjestöjen nettisivuilla. Opiskelijatodistusta voi pyytää opiskelijapalveluista.

Ammatillisten oppilaitosten opiskelijat voivat hankkia joko SAKKI ry:n SAKKI-opiskelijakortin tai OSKU ry:n AMIS-opiskelijakortin. Kortit ovat maksullisia ja ne pitää hakea opiskelijajärjestön sivuilta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Kortit oikeuttavat mm. Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin.

Lisätietoja SAKKI-opiskelijakortista, sen hakemisesta, tarvittavista liitteistä ja hinnoista löydät täältä.

  • Tilatessasi SAKKI‐kortin saat perin­tei­sen muovi­sen opis­ke­li­ja­kor­tin lisäksi myös digi­taa­li­sen opis­ke­li­ja­kor­tin (Frank App) kännyk­kää­si! Saat siis opis­ke­li­jae­dut käyt­töö­si jo ennen kuin ehdit saamaan fyysi­sen SAKKI‐kortin lompak­koo­si.
  • Voit ottaa Frank Appin käyt­töön heti, kun ­ha­ke­muk­se­si on onnistuneesti käsitelty ja muovinen opiskelijakortti on mennyt valmistukseen. Saat tästä viestin sähköpostiisi.

Lisätietoja Osku ry:n AMIS-opiskelijakortista, sen hakemisesta, tarvittavista liitteistä ja hinnasta löydät täältä.

  • AMIS-opiskelijakortteja on kahden tyyppisiä Sini-keltainen opiskelijakortti ja Vihreä opiskelijakortti. HUOM! Ainoastaan Sini-keltaisella kortilla saa VR:n ja matkahuollon alennukset.
  • Tilatessasi sini-keltaisen AMIS-opiskelijakortin saat perinteisen muovisen opiskelijakortin lisäksi myös Pivon digitaalisen opiskelijakortin. Näin saat myös opiskelijaedut näppärästi käyttöösi jo ennen kuin ehdit saamaan muovisen opiskelijakortin. Voit ottaa Pivon digitaalisen opiskelijakortin käyttöösi heti, kun hakemuksesi on käsitelty ja jäsenmaksusi on kirjautunut Osku ry:n rekisteriin.

Lisätietoja opiskelijakorteista ja alennuksista saat opiskelijajärjestöiltä.

Ruokailu

Ruokaetu kuuluu päätoimisille omaehtoisille perustutkinto-opiskelijoille (myös työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu).

Ruokailua varten ota mukaasi viivakoodillinen Kela-kortti, ajokortti tai henkilökortti, jotta voit todistaa henkilöllisyytesi. Lappian ravintolapalvelut ja lounaslistat löytyvät täältä.

Toimitathan mahdollisesta erityisruokavaliosta tämän lomakkeen täytettynä opiskelijaravintolaan.

Todistukset

Opiskelun alkaessa ota mukaasi alkuperäiset koulu- ja työtodistukset. Peruskoulun jälkeiset opinnot ja työkokemus voidaan huomioida osaamisen tunnustamisena ammatillisissa opinnoissa.

Sinulta voidaan tarvittaessa pyytää todistusta terveydentilasta tai toimintakyvystä ennen opiskelupaikan lopullista vahvistamista.

Jos et ole Suomen kansalainen tarvitset oleskeluluvan, jotta voit suorittaa koko tutkinnon tai osallistua TUVA-opintoihin. Omaohjaaja tarkistaa oleskeluluvan HOKS-keskustelun yhteydessä.

Voit hakea asuntolapaikkaa Torniosta, Louelta tai Muoniosta

Tutustu myös Lappian erilaisiin polkuopintoihin

Opiskelija keskittyy kirjoittamiseen

Ammattilukiotoiminta

Lue lisää
pelaaja istuu tuolissa ja pelaa tietokoneella

Lappian E-urheilupolku

Lue lisää
Jääkiekkoilija pelaa jäähallilla

Urheiluakatemia

Lue lisää
Lapin ammattikorkeakoulun mainos

Väyläopinnot Lapin AMKiin

Lue lisää

Ota yhteyttä