Opiskelija keskittyy kirjoittamiseen

Opiskelukustannukset

Tämän sivun opiskelukustannusohjeistus koskee perustutkinto-opiskelijoita.

Tämä ohjeistus ei koske vuonna 2007 syntyneitä oppivelvollisia. Oppivelvolliset saavat käyttöönsä opiskeluajaksi opiskelutarvikkeet (mm. oppikirjat, työvaatteet ja työvälineet) koulun puolesta.

Kirjoittaja

Elintarvikealan perustutkinto

Hanki työvaatteet kesän aikana ennen opintojen alkamista Image Wear Oy:sta Torniosta.

Työvaatepakettiin sisältyvät: kaksi nimikoitua työtakkia, kahdet työhousut, päähine ja kaksi esiliinaa. Maksa vaatteet tilauksen yhteydessä. Työvaatepaketti nimikointeineen maksaa 168 €. Työvaatteista oppilaitos voi korvata 30 % hankintahinnasta, kuitenkin maksimissaan 120 €, muista ottaa kuitti tositteeksi! Brodeerauksen vuoksi varaa aikaa työasun saantiin vähintään 2 viikkoa. Hanki työvaatteet kesällä ennen opiskelun alkua. Hanki samalla turvakärkiset työkengät, kengät maksaa oppilaitos.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto

Ohjeet mahdollisista hankinnoista saat opiskelun alussa. Hankintoja ovat mm. työvälineet (hiusala), työvaatteet, työkengät, oppikirjat ja opiskelutarvikkeet. Työvälineistä ja työasuista Lappia tukee hankintaa 30 %:n osuudella kuittia vastaan, kuitenkin maksimissaan 120,00 eurolla. Ilman kuittia hankintaa ei voida tukea. Tarvike- ja vaatehankinnat tehdään opiskelujen alkaessa yhteistyössä oppilaitoksen kanssa.

Opiskelun aikana tarvittavat oppikirjat ilmoitetaan lukukauden alkaessa tai opintojakson alkaessa.

Kalatalouden perustutkinto

Ota mukaasi muistiinpanovälineet ja maastovarustus (lämmintä vaatetta, aurinkolasit, sadetakki ja kumisaappaat). Mikäli sinulla on omia kalastusvälineitä voit käyttää niitä koulutuksessa tai vapaa-ajallasi. Voit varata mukaasi myös harrastusvälineitä.

Lisätietoja Petteri Lepistö, puh. 050 401 8776, petteri.lepisto(at)lappia.fi

Laboratorioalan perustutkinto

Ohjeet oppikirjojen hankinnasta saat opiskelun alussa. Työvälineistä ja työasuista Lappia tukee hankintaa 30 %:n osuudella kuittia vastaan, kuitenkin maksimissaan 120,00 eurolla. Ilman kuittia hankintaa ei voida tukea. Tarvike- ja vaatehankinnat tehdään opiskelujen alkaessa.

Liiketoiminnan perustutkinto

Tietokoneesta Lappia tukee laitehankintaa 30 %:n osuudella kuittia vastaan, kuitenkin maksimissaan 120,00 eurolla. Ilman kuittia hankintaa ei voida tukea. Kone ei saa olla osamaksulla hankittu ja takaraja hankinnalle on enintään 1 kuukausi opintojen alkamisesta.

Tietokoneen laitevaatimukset:

 • Prosessori vähintään kaksiytiminen ja virtualisointiin soveltuva
 • Käyttöjärjestelmänä Windows versio 10
 • Kiintolevyn koko min. 200 GB SSD
 • Keskusmuistia min. 8 GB
 • USB-liitäntä (2-3)
 • Suosituksena koneelle 3 vuoden takuu, jotta se kattaisi koko opiskeluajan.

Matkailualan perustutkinto

Ohjeet mahdollisista hankinnoista saat opiskelun alussa.

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto

Ohjeet mahdollisista hankinnoista saat opiskelun alussa. Media- ja kuvallisen alan koulutuksessa tietokoneen hankinta ei ole pakollinen, mutta voit halutessasi hankkia ennen opintojen alkua tai opintojen jo alettua kannettavan tietokoneen tai vastaavan. Lappia tukee laitehankintaa 30 %:n osuudella kuittia vastaan, kuitenkin maksimissaan 120,00 €:lla (ilman kuittia hankintaa ei voida tukea). Kone ei saa olla osamaksulla hankittu ja takaraja hankinnalle on max 1 kuukausi opintojen alkamisesta.

Musiikkialan perustutkinto

Ohjeet mahdollisista hankinnoista saat opiskelun alussa.

Opiskeluissa tulet tarvitsemaan mm.

 • kuulokkeet
 • musiikin teoriakirjat, hankinta koostetusti opintojen yhteydessä
  • Tohtori Toonika (muusikot ja musiikkiteknologit)
  • Pop & Jazz Mappi (muusikot, vapaavalintaiset musiikkiteknologit)
 • musiikkiteknologian tietokirja, hankinta koostetusti opintojen aikana
  • Äänityön kivijalka

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Hanki työvaatteet kesän aikana Image Wear Oy:sta Torniosta.

Jos suuntaudut kiinteistönhoidon osaamisalalle, hanki työvaatepaketti, johon sisältyy: Varoitustakki luokka 2 keltainen ja varoitushousut lk2 keltainen. Työvaatepaketti nimikointeineen maksaa 138 €, maksa vaatteet tilauksen yhteydessä. Työvaatteista oppilaitos voi korvata 30 % hankintahinnasta, kuitenkin maksimissaan 120 €. Tarvitset myös turvakengät työjalkineiksi, ne maksaa oppilaitos. Brodeerauksen vuoksi varaa aikaa työasun saantiin vähintään 2 viikkoa.

Jos suuntaudut toimitilahuollon osaamisalalle, hanki työvaatepaketti, johon sisältyy: nimikoitu työliivi, työhousut ja kaksi t-paitaa, sekä työkengät. Maksa vaatteet tilauksen yhteydessä. Työvaatepaketti nimikointeineen maksaa 130 €. Työvaatteista ja kengistä oppilaitos voi korvata 30 % hankintahinnasta, kuitenkin maksimissaan 120 €. Brodeerauksen vuoksi varaa aikaa työasun saantiin vähintään 2 viikkoa. Oppikirjan voit ostaa kirjakaupasta Siistii Sanomapro tai tilata netistä.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Hanki työvaatteet kesän aikana ennen opintojen alkua Image Wear Oy:sta Torniosta. Maksa vaatteet tilauksen yhteydessä. Brodeerauksen vuoksi varaa aikaa työasun saantiin vähintään 2 viikkoa. Hanki myös työkengät esimerkiksi Image Wearista ja tuo kuitti mukanasi kouluun. Opiskelussa tarvittavien oppikirjojen hankinnasta saat ohjeet opiskelun alkaessa.

Kokkien työvaatepakettiin kuuluu 2 kpl kokkitakkia, työhousut, 2 kpl essuja. Paketin hinta on 184 euroa. Tarjoilijoiden työvaatepakettiin kuuluu 1 kpl kokkitakki, 1 kpl tarjoilijapaita, 2 kpl essuja. Hinta 184 euroa. Tarvitset työasun sekä keittiössä, että salilla työskennellessäsi. Oppilaitos korvaa työvaatepaketin hinnasta 30 % kuitenkin enintään 120 euroa. Opiskelijan tulee hankkia myös alalle sopivat työjalkineet. Työkenkien pitää olla tarkoitetut ammattityöhön keittiölle eli turvakärki keittiökenkä takaremmillä. Ulkokengät, lenkkikengät ja esim. ns. crocsit eivät sovellu keittiötyöskentelyyn.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Opiskelun aikana tarvittavat oppikirjat ilmoitetaan lukukauden alkaessa tai opintojakson alkaessa.

Huomioi että opiskeluun sisältyvä työpaikalla järjestettävä koulutus ei mahdollisesti tapahdu opiskelu- tai kotipaikkakunnalla, jolloin siitä voi aiheutua sinulle kustannuksia.

Opiskelun alkaessa ota mukaasi:
• Mahdollinen oleskelulupa
• Opinto- ja työtodistukset
• Rokotustodistus

Tekniikan alat

Ohjeet mahdollisista hankinnoista saat opiskelun alussa. Työ- ja suojavaatteista sekä työkaluista oppilaitos voi korvata 30 % hankintahinnasta, kuitenkin maksimissaan 120 €. Jos alalla vaaditaan turvallisuusvarusteita (turvakengät, suojakypärä ja –lasit, kuulosuojaimet) saat ne maksutta käyttöösi.

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Opiskelua varten on hyvä hankkia etukäteen seuraavat työvälineet; kangassakset, lankasakset, ratkoja, nuppineuloja, mittanauha ja ¼ viivoitin. Voit myös ostaa tarvikepaketin opintojen alussa oppilaitoksesta. Tarvikepaketin hinta on n. 40 – 55 €, riippuen paketin sisällöstä. Ota mukaan lisäksi kirjoitusvälineet; lyijykynä, kumi ja 4 ohutkärkistä tussia (punainen, sininen, musta ja vihreä).

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Ohjeet oppikirjojen hankinnasta saat opiskelun alussa.

Opintoihin tarvitset kannettavan tietokoneen. Laitevaatimukset:

 • Prosessori vähintään kaksiytiminen ja virtualisointiin soveltuva
 • Kiintolevyn koko min. 500 GB
 • Käyttöjärjestelmää ei välttämättä tarvita (jos on mukana, niin Windows versio 10). Lappialla käytössä Ms Dreamspark, mistä saamme tarvitsemamme Ms järjestelmät sekä sovellukset (Office).
 • Keskusmuistia min. 4 GB
 • USB-liitäntä (2-3)
 • Langaton ja langallinen verkkosovitin
 • Koneilla 3 vuoden takuu, jotta se kattaisi koko opiskeluajan.

Lappia tukee laitehankintaa 30 %:n osuudella kuittia vastaan, kuitenkin maksimissaan 120,00 €:lla (ilman kuittia hankintaa ei voida tukea). Kone ei saa olla osamaksulla hankittu ja takaraja hankinnalle on max 1 kuukausi opintojen alkamisesta.

Turvallisuusalan perustutkinto

Maksuasioista ja opiskelutarvikkeiden hankinnasta saat ohjeet opiskelun alkaessa. Koska Rovaniemellä osa koulutuksesta suoritetaan verkko-opintoina, niin Rovaniemelle tulevalle opiskelijalle korvataan kannettavan tietokoneen hankintahinnasta 30%, maksimissaan 120€. Koneen voi hankkia opintojen aikana tai opiskelupaikan vastaanottoilmoituksen jättämisen jälkeen. Opiskelijan tulee esittää kuitti hankkimastaan tietokoneesta. Opiskelija saa maksuttomasti käyttöönsä office 360 paketin.