IT ja tietoturva

IT-palvelut

Sähköposti: helpdesk(at)lappia.fi
Puhelin: 040 713 9307

Asiakaspalvelupisteet
Tornio: Mediatalo 1, huone 164
Kemi: Paasi, huone 1025.

Huom. omien laitteiden ensisijainen tukipalvelu Lappian Kyberkeskuksesta, jossa tukipalvelua antavat Lappian tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat. Käyntiosoite: Paasi-rakennus, Tietokatu 2, 94600 Kemi.

Kirjoittaja

Käyttäjätunnus

Uuden käyttäjätunnuksen käyttöönotto

https://portal.office.com

Saadessasi uuden käyttäjätunnuksen saat sen mukana kertakäyttöisen salasanan. Kirjaudu niillä ylläolevalle sivustolle, jolloin pääset vaihtamaan salasanasi. Salasanan on oltava väh. 10 merkkiä pitkä. Älä käytä ääkkösiä äläkä erikoismerkkejä.

Sama salasana liittyy sekä Lappian verkon käyttäjätunnukseen että sähköpostiosoitteeseen.

Unohtuneen salasanan vaihto itsepalveluna

Voit myös rekisteröidä puhelinumerosi käyttäjätilillesi ja tilata sen jälkeen itse Portal.office.com –sivuston kautta uuden salasanan unohtuneen tilalle.

https://portal.office.com

Rekisteröintiohje (sis. myös uuden salasanan tilausohjeen)
Pelkkä uuden salasanan tilausohje

Mikäli vaihto ei onnistu itsepalveluna, voit pyytää uuden kertakäyttöisen salasanan opintotoimistoista tai it:n asiakaspalvelupisteistä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Omien laitteiden liittäminen Lappian langattomaan verkkoon (eduroam)

Eduroam-yleisohje

Eduroamin kirjaudutaan Lappian sähköpostiosoitteella (etunimi.sukunimi@edu.lappia.fi) ja siihen liittyvällä salasanalla.

Mikäli laite ei yhdisty eduroamiin, asenna laitteelle eduroam-asennuspaketti osoitteesta https://cat.eduroam.org
– valitse kotiorganisaatio (Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia)
– valitse laitealusta (esim. Windows 10 tai Apple iOS-mobiililaitteet)
– asenna paketti laitteellesi.

Ongelmatapauksissa ota yhteys ensisijaisesti Kyberkeskukseen tai IT-pysäkkiin (yhteystiedot yllä).

Sähköposti, Teams, henkilökohtainen tallennustila, Office-tuotteiden kotikäyttö

Office 365 -pilvipalvelu – https://portal.office.com

Kirjautuminen Lappian sähköpostiosoitteella (etunimi.sukunimi@edu.lappia.fi) ja siihen liittyvällä salasanalla.

  • Office-tuotteiden käyttö selaimen kautta
  • Office-tuotteiden täysversioiden asennus viidelle omalle laitteelle
  • Sähköposti ja kalenteri
  • Teams
  • OneDrive – 1 TB henkilökohtainen tallennustila

Lisätietoa ja asennusohjeet

Office-koulutuskeskus (Microsoftin sivuilla)

Kirjautuminen eri järjestelmiin

Lappian langattomaan verkkoon, portal.office.com-sivustolle (sähköposti, OneDrive…), Itslearningiin ja Googleen kirjaudutaan sähköpostiosoitteella (etunimi.sukunimi@edu.lappia.fi).

Wilmaan ja ez.lappia.fi-sivustolle kirjaudutaan käyttäjätunnuksella (esim. L160000).

Lappian verkkoon (luokan koneet) ja tunnus.lappia.fi-sivustolle voidaan kirjautua molemmilla tavoilla (sähköpostiosoitteella tai käyttäjätunnuksella).

Vahvan tunnistautumisen (MFA) käyttöönotto ja ohjeet

Kaksivaiheinen tunnistautuminen, lyhyemmin MFA, parantaa sekä mahdollistaa turvallisemman kirjautumisen ja suojaa käyttäjätunnuksia paremmin väärinkäytöksiltä. Kirjautumiseen vaaditaan käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi myös kertakäyttöinen vahvistuskoodi puhelimesta. Jatkuvien tietojenkalasteluyritysten kohteena olevien O365-tilien turvallisuutta parannetaan sen avulla merkittävästi, kun tunnuksen päätyminen vääriin käsiin ei mahdollista pääsyä palveluihin.

Tunnistautuminen tapahtuu käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi hyväksymällä mobiililaitteeseen tuleva ilmoitus, eli vaikka tunnus tai salasana päätyisi vääriin käsiin, ei kirjautuminen onnistu ilman mobiililaitteen kautta tehtävää hyväksyntää. Pelkällä tunnuksella ei voi kirjautua vahvan tunnistuksen takana oleviin palveluihin.

Vahva tunnistautuminen ei kuitenkaan poista tarvetta huolehtia tunnuksesta/salasanasta, mutta se hankaloittaa vääriin käsiin joutuneiden tunnusten käyttöä. Samalla se mahdollistaa aiempaa paremman väärinkäyttöyritysten havaitsemisen, jolloin ylläpidon on mahdollista reagoida murtoyrityksiin jo ennen niiden toteutumista. Toisin sanoen se tekee tilistäsi turvallisemman ja vähemmän haavoittuvaisen hyökkäyksille ja se on hyvä asia sekä sinun itsesi, kuin myös meidän kaikkien muidenkin kannalta.

Miten ja milloin ottaisin sen käyttöön?

Vahva tunnistautuminen otetaan ensimmäisenä käyttöön Office 365-palveluiden kirjautumisissa (Outlook-sähköposti, Teams, Excel, yms). Palveluiden peruskäyttö ei muutu, kirjautuminen on ainoastaan salasanan lisäksi hyväksyttävä lisäksi mobiililaitteen sovelluksessa. Toimipisteiden luotetussa sekä tunnistetussa sisäverkossa kaksivaiheinen kirjautuminen ohitetaan, siellä kirjautuminen palveluihin tapahtuu kuten aiemminkin eikä lisävahvistusta tule.

Ongelmatapauksissa ota yhteyttä Lappian helpdeskiin: helpdesk(at)lappia.fi

Liitäthän viestiisi mukaan, etu – ja sukunimesi, koulun sähköpostisoitteesi, ryhmätunnuksesi sekä omavastaavasi tiedot.

Vahvan tunnistautumisen ohje (PDF)

 

Tulostaminen

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian opiskelijat ja henkilökunta voivat tulostaa monitoimilaitteille miltä tahansa laitteelta lähettämällä tiedoston sähköpostin liitteenä. Tulosteet voidaan noutaa miltä tahansa Turvatulostukseen liitetyltä monitoimilaitteelta. Ohje.